Bali to najpiękniejsza wyspa i najbardziej fascynujący zakątek całego świata!!! To wyspa obdarzona przez Bogów wszystkim co najpiękniejsze i najszlachetniejsze. To wyspa wspaniałego rajskiego klimatu i wszystkich możliwych typów krajobrazu: są tam wulkany i wysokie góry, płaskowyże i sielskie rejony rolnicze, pierwotna dżungla i lasy śródziemnomorskie, wspaniałe klifowe wybrzeża jak i rajskie plaże zarówno białe jak i czarne, turkusowe laguny i zatoki, wspaniała rafa koralowa. Wszystko to jest jednak niczym w porównaniu do fascynującej kultury, architektury i ludzi zamieszkujących tę wyspę. Jest to wyspa dramatycznie odmienna od wszystkich innych. Tak unikalnej, wyrazistej i przede wszystkim innej kultury nie ma nigdzie indziej na świecie. Kto raz zobaczy balijskie świątynie, architekturę, tańce, rzeźby, stroje, obyczaje już nigdy nie pomyli ich z niczym innym. Balijska kultura jest unikalna i wyrazista. Bali to wyspa artystów: rzeźbiarzy, snycerzy, jubilerów, malarzy. Każdy, nawet prosty Balijczyk ma niesamowite poczucie smaku i artyzmu. Bali to najbardziej uduchowiona i mistyczna kraina na świecie. To wyspa fascynującej religii - fuzji hinduizmu i animizmu (przypominającego wierzenia starożytnych Greków). Bali to najbardziej religijne i uduchowione miejsce na świecie. Tysiące ulicznych i świątynnych ceremonii nadaje wyspie tego charakterystycznego unikalnego charakteru. Gastronomia Bali jest podobnie jak reszta tej rajskiej wyspy unikalna, wysublimowana i wyrazista. Bali ma wszystkie znane w tropikach przyprawy a kreatywność i artyzm Balijczyków powoduje, że z tych samych składników co inni potrafią wyczarować nowe smaki i udekorować dania jak nikt inny.
![]()

Szef kuchnii: I Made Runatha, Vice-szef kuchnii: Pantja Tabinna
![]()
Podróżuję po świecie już od 30 lat. Zwiedziłem pięć kontynentów ale tak fascynującego i pięknego miejsca jak Bali nie spotkałem nigdzie. Postanowiłem „przenieść kawałek Bali” do Warszawy. Tak narodził się pomysł stworzenia nowej restauracji w Warszawie – restauracji podobnie jak wyspa jedynej i niepowtarzalnej. Całe wyposażenie: meble, sztućce, ceramika, podłogi, wszelkie dekoracje: rzeźby, płaskorzeźby, panele sprowadzone zostały z Bali, Jawy i Burmy. Batiki przyozdobiły bar i okna. Oświetlenie sączy się z kokosowych lamp i żyrandoli. Wszystko po to aby umożliwić państwu spędzenie czasu w prawdziwie tropikalnym i egzotycznym otoczeniu. O rozkosze podniebienia zadbają jedyni Balijscy kucharze w Europie.
Zapraszam na fascynujące spotkanie z Orientem
Witold Gawlikowski
Z córkami: Anną i Martą
Kuchnia Indonezyjska
Indonezja to olbrzymi liczący ponad 220 milionów ludzi kraj leżący pomiędzy Australią a Indochinami.
Jest to największy na świecie archipelag liczący ponad 13 tys wysp spośród, których największe i najbardziej znane to: Jawa, Sumatra, Borneo, Celebes (Sulawesi), Bali, Papua (Irian Jaya), Moluki, Timor.

Ze względu na swoje rozmiary (4 tys. km ze wschodu na zachód) i izolację wysp nie ma jednej uniwersalnej gastronomii indonezyjskiej. Ta klasyczna pochodzi z głównej wyspy Indonezji: Jawy. Kuchnia Boreneo jest pokrewna z malezyjską i tajską. Ze względów kulturowych kuchnia baliska to mieszanka wpływów indyjskich i kolonialnych. Egzotyczne kuchnie z wysp Moluków i Papui zdominowane są przez silne smaki aromatycznych przypraw z gałką muszkatołową w roli głównej.
Kuchnia indonezyjska przesycona jest bogatym aromatem przypraw: trawy cytrynowej, galangalu, kolendry, imbiru, kuminu, chili (ponad 200 rodzajów), cukru palmowego, oraz co nadaje jej wyjątkową odrębność: mnóstwa rodzajów orzeszków dodawanych do wielu potraw i głównego składnika większości dań: mleczka kokosowego.
W naszej restauracji oferujemy Państwu do spróbowania zarówno klasyczne dania z Jawy (Ayam Opor, Soto Ayam, Satay, Rendang) jak i bardziej zdecydowane w smakach dania z Borneo i Moluków czy wysublimowane dania z Bali.
Klasyczne dania indonezyjskie znane na całym archipelagu to:
C U R R Y (indonezyjskie: K A R I)
Cała kuchnia indonezyjska przesycona jest bogactwem smaków i aromatów. Jest ona dość pikantna dzięki papryczkom chili i innym przyprawom (jednakże zdecydowanie mniej pikantna niż kuchnia tajska czy płd indyjska). Podobnie jak w Tajlandii, i Malezji wiele dań ma w swojej nazwie „curry” (indonezyjskie: KARI).
PŁD-WSCH AZJATYCKIE "CURRY" NIE MA JEDNAK NIC (OPRÓCZ NAZWY) WSPÓLNEGO ZE ZNANYM U NAS PROSZKIEM "CURRY" POCHODZĄCYM Z INDII.
Indonezyjskie „curry” (czerwone, zielone lub żółte) to pasta produkowana w moździerzach z kilkunastu składników (trawa cytrynowa, galangal, corriander, chili, szalotki, czosnek, pasta krewetkowa, tumeric, etc.) Pasta „curry” służy do marynowania mięs i warzyw duszonych następnie w mleczku kokosowym lub używana jest jako dodatek do dań smażonych na woku.
Żółte curry – jest najłagodniejsze! Na jego bazie przyrządza się najczęściej dania „seafood”, kurczaki i warzywa.
Czerwone curry – jest bogatsze w aromaty i pikantniejsze.
Zielone curry – zazwyczaj jest najostrzejsze, ale dzięki dużemu dodatkowi śmietanki kokosowej i cukru palmowego uzyskujemy zdecydowany smak, który jest akceptowalny dla „przeciętnego Europejczyka”.
Indonezyjskie „kari” są zdecydowanie mniej pikantne od indyjskich a jednocześnie bardziej urozmaicone.
Pasty „curry” są przygotowywane u nas w restauracji ze świeżych składników. Pasty przygotowywane specjalnie do danego dania noszą nazwę pasty „bumbu”. W takich pastach przygotowujemy dania: Rendang, Empal Daging, Bali Cumi i wiele innych.
Dla Państwa komfortu proponujemy zamawiać dania „curry” posługując się następującą symboliką:
![]()
![]()
![]()
to oznacza, że danie zostanie przygotowane zgodnie z oryginalną recepturą
![]()
![]()
to oznacza, że ilość użytej pasty „curry” zostanie zredukowana ale danie nadal pozostanie aromatyczne.
![]()
to oznacza, że ilość użytej pasty „curry” zostanie zredukowana do minimum, tak, aby zaznaczyć jedynie nutę smakową i zapachową dania.
Smacznego / Salamat makan




- średnia ocen: 4,5 na 5 (liczba ocen: 20)