hey u nas był ten probem i to ze starszym dzieckiem 11 lat. Więc i tak się zdarza. Zajrzyj na suchyporanek.pl i przestaniesz się bać Znajdziesz tam mnóstwo ciekawych rzeczy o tego typu problemie. Nam pomógł alarm wybudzeniowy. Powodzenia
Stronę Suchy Poranek też polecam, ale jednak warto się przejąc i zrobić wszystkie badania żeby sprawdzić czy samo moczenie nie jest spowodowane jakąś chorobą. Maluchy już w wieku 4 lat powinny czuć potrzebę nawet w nocy, ale każde dziecko rozwija się inaczej dlatego warto konsultować z lekarzem.
zajrzałam na ten suchy poranek i nawet aplikację sobie ściągnęłam, oczywiście byłam u lekarza, dzięki poradom lepiej się do wizyty przygotowałam, bo robiłam obserwacje na podstawie arkuszy które znalazłam na stronie
Słyszałam, ze do 5 roku życia to wciąż normalne, ale wiadomo, każdy przypadek jest inny i dla pewności warto się skonsultować z lekarzem. Moja córka miała nieco ponad 4 lata jak trafiłyśmy do nefrologa z częstomoczem i moczeniem nocnym. Już wtedy dostała leki i teraz problem mamy z głowy. Też prowadziłam dziennik mikcji i kalendarz moczenia z tej strony, bo pediatra nam polecił
Mój dzieciak ze stresu zaczął się moczyć, z czasem samo przeszło jak stres minął ale jak ja się wtedy bałam. Moczył się tylko w mocy, więc idealnie sprawdzały się podkłady higieniczne, kupowałam na DOZ bo zawsze były dostępne i w najlepszej cenie. Na szczęście wszystko dobrze się skończyło
Zanita
31 maj 2019, 2:20 (ostatnio zmieniony przez autora 31 maj 2019, 2:21, w całości zmieniany 1 raz)
Zdecydowanie wizyta u lekarza, w pierwszej kolejności pediatry na pewno nie zaszkodzi. Ale uważam, że niestety problem jest też bagatelizowany i wyciszany, ja np nie miałam pojęcia, że moczenie nocne można leczyć również farmakologicznie. Ściągnęłam też ze strony suchy poranek taki poradnik/pigułkę wiedzy, wiedziałyście, że również zaparcia mogą powodować tego typu problemy?
Na pewno do prowadzenia dzienniczka mikcji. To wygodniejsze niż notowanie na kartkach czy w zeszycie. Do tego tel zazwyczaj masz przy sobie, więc łatwiej też jak się pójdzie do lekarza odpowiedzieć na wszystkie pytania pediatry. Aplikacja jest darmowa, pobierz i zobacz jak dużo można w niej zrobić.