Farmy ekologiczne to specyficzna wersja rolnictwa. Powstały wraz z ukształtowaniem się pełnego znaczenia ekologii i rozpowszechniającej się wśród obywateli jaźni ekologicznej, oraz z postępem technologicznym i zaawansowaną nauką, które z całą pewnością umożliwiają prowadzenie tego typu farm. Co to w gruncie rzeczy jest ekologiczne rolnictwo? Zacznijmy od sprecyzowania koncepcji, jaka mu przyświeca. Najważniejszym powodem powstania metod ekologicznych upraw i hodowli jest utrzymanie kondycji ziem, zwierząt hodowlanych i ludzi. Farmy prowadzone według tych zasad, opierają się na naturalnych systemach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego rejonu. Te sposoby to połączenie szablonowych metod uprawiania i hodowli wraz z nowoczesnymi sposobami i nauką. Ekologiczne rolnictwo opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie mają w składzie stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Są one przygotowane z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są nie są toksyczne i nie szkodzą środowisku. Niwelują niepożądane rezultaty, takie jak skażenie ziem czy zatrucie plonów. Hodowanie zwierząt opiera się na tych samych zasadach. Dotyczy to głównie do ich karmy, które tak jak nawozy do upraw, są pozbawione sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych gospodarstwach dba się o zbilansowane żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają lepiej przystosowane klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają miejsce na swobodny ruch, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, ponieważ poprawia ich samopoczucie, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych farmerów. Czy warto uprawiać rolnictwo ekologiczne? Badania wykazały, że żywność pochodząca z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierają toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. Co ważne zasady ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, gdyż gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem natury. Warto zatem angażować się, by wspierać tego typu gospodarstwa.