Farmy ekologiczne to nietypowa forma rolnictwa. Pojawiły się razem z ukształtowaniem się pełnego terminu ekologii i rozpowszechniającej się wśród obywateli jaźni ekologicznej, a także z postępem technologicznym i zaawansowaną nauką, które z całą pewnością umożliwiają prowadzenie takiego rodzaju farm. Co to właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Zacznijmy od sprecyzowania idei, jaka mu przyświeca. Najważniejszym powodem powstania metod ekologicznych upraw i hodowli jest utrzymanie zdrowia ziem, zwierząt hodowlanych i ludzi. Gospodarstwa prowadzone według tych zasad, opierają się na wrodzonych systemach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego rejonu. Te sposoby to połączenie starodawnych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i nauką. Ekologiczne rolnictwo opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie stosuje się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie mają w składzie stymulatorów wzrostu, nie mają sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one opracowane z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest pewne, uprawy są zdrowe i nie szkodzą środowisku. Niwelują niepożądane efekty, takie jak skażenie gleby czy zatrucie plonów. Hodowla zwierząt przebiega na podobnych zasadach. Obejmuje to głównie do ich karmy, które tak jak nawozy do upraw, są pozbawione sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych hodowlach dba się o prawidłowe żywienie zwierząt, nie naciskając na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają miejsce na nieskrępowane ruchy, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważnym aspektem dla zwierząt, ponieważ poprawia ich samopoczucie, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych hodowców. Czy warto uprawiać rolnictwo ekologiczne? Badania dowiodły, że żywność pochodząca z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego są pozbawione toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają znacznie więcej witamin i związków mineralnych. Co ważne zasady ekologiczne w żaden sposób nie szkodzą środowisku, ponieważ farma ekologiczna żyje wraz z naturalnym rytmem natury. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by popierać tego typu gospodarstwa.