Farmy ekologiczne to nietypowa forma rolnictwa. Pojawiły się wraz z uformowaniem się pełnej definicji ekologii i rozpowszechniającej się wśród ludzi świadomości ekologicznej, oraz z rozwojem technologicznym i zaawansowaną nauką, które niewątpliwie umożliwiają prowadzenie takiego rodzaju farm. Czym właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Zacznijmy od sprecyzowania idei, jaka mu towarzyszy. Najważniejszym powodem sporządzenia metod ekologicznych upraw i hodowli jest podtrzymane kondycji gleb, zwierząt i ludzi. Gospodarstwa prowadzone według tych reguł, opierają się na samoistnych procesach, na biologicznej różnorodności i dostosowaniu się do warunków danego rejonu. Te sposoby to połączenie starodawnych metod uprawiania i hodowli wraz z nowoczesnymi sposobami i wiedzą. Rolnictwo ekologiczne ma oparcie w naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie stosuje się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie mają w składzie stymulatorów wzrostu, są pozbawione sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one sporządzone z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są nie chorują i nie szkodzą glebom. Redukują niepożądane rezultaty, takie jak skażenie ziem czy zatrucie plonów. Hodowanie zwierząt przebiega na takich samych regułach. Obejmuje to przede wszystkich do ich karmy, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych gospodarstwach dba się o zdrowe żywienie zwierząt, nie naciskając na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie muszą żyć w ścisku, lecz mają okazję na nieskrępowane ruchy, co pozwala im się prawidłowo rozwijać. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważną kwestią dla zwierząt, ponieważ poprawia ich nastrój, co jest zamierzonym wynikiem działań ekologicznych hodowców. Czy warto stosować rolnictwo ekologiczne? Badania wykazały, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego są pozbawione związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. Co ważne zasady ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, gdyż gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem natury. Warto zatem angażować się, by popierać tego typu gospodarstwa.