Farmy ekologiczne to specyficzna forma rolnictwa. Pojawiły się wraz z ukształtowaniem się pełnego znaczenia ekologii i rozpowszechniającej się wśród ludzi osobowości ekologicznej, a także z rozwojem technologicznym i zaawansowaną nauką, które bez wątpienia uproszczają prowadzenie tego rodzaju gospodarstw. Czym w gruncie rzeczy jest ekologiczne rolnictwo? Zacznijmy od sprecyzowania inicjatywy, jaka mu przyświeca. Głównym powodem powstania sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest podtrzymane kondycji gleb, zwierząt hodowlanych i ludzi. Gospodarstwa prowadzone według tych reguł, opierają się na wrodzonych systemach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego rejonu. Te sposoby to połączenie szablonowych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i nauką. Rolnictwo ekologiczne opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie stosuje się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, nie mają sterydów, hormonów i organizmów genetycznie modyfikowanych. Są one zrobione z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest pewne, uprawy są nie są toksyczne i nie szkodzą ekosystemom. Niwelują niepożądane rezultaty, takie jak skażenie gleby czy zatrucie upraw. Hodowla zwierząt przebiega na takich samych zasadach. Dotyczy to głównie do ich żywienia, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych gospodarstwach dba się o prawidłowe żywienie zwierząt, nie naciskając na utuczanie. Mają lepiej przystosowane klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają miejsce na swobodne funkcjonowanie, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważnym aspektem dla zwierząt, gdyż poprawia ich samopoczucie, co jest zamierzonym wynikiem działań ekologicznych hodowców. Czy warto stosować rolnictwo ekologiczne? Badania wykazały, że żywność pochodząca z upraw ekologicznych, oraz mięso i przetwory pochodzenia zwierzęcego nie zawierają związków szkodliwych dla organizmu, mają znacznie więcej witamin i związków mineralnych. A do tego metody ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, ponieważ farma ekologiczna żyje wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by podtrzymywać tego typu gospodarstwa.