Ekologiczne farmy to nietypowa forma rolnictwa. Powstały wraz z ukształtowaniem się pełnego znaczenia ekologii i rozpowszechniającej się wśród ludzi jaźni ekologicznej, a także z rozwojem technologicznym i zaawansowaną nauką, które bez wątpienia umożliwiają prowadzenie tego typu gospodarstw. Czym właściwie jest ekologiczne rolnictwo? Należy zacząć od sprecyzowania inicjatywy, jaka mu przyświeca. Głównym powodem sporządzenia metod ekologicznych upraw i hodowli jest podtrzymane kondycji ziem, zwierząt i ludzi. Farmy prowadzone według tych zasad, opierają się na wrodzonych systemach, na biologicznej różnorodności i dostosowaniu się do warunków danego obszaru. Te sposoby to połączenie szablonowych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i wiedzą. Ekologiczne rolnictwo ma oparcie w naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne zwalczanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim poziomie chemicznych związków. Nie zawierają żadnych stymulatorów wzrostu, nie mają sterydów, hormonów i organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Są one zrobione z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są nie są toksyczne i nie szkodzą glebom. Redukują niepożądane efekty, takie jak skażenie ziem czy zatrucie upraw. Hodowanie zwierząt opiera się na takich samych regułach. Obejmuje to przede wszystkich do ich pożywienia, które tak jak nawozy do upraw, nie zawierają sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych farmach dba się o prawidłowe żywienie zwierząt, bez nacisku na utuczanie. Mają lepiej przystosowane klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają okazję na swobodne funkcjonowanie, co umożliwia im prawidłowy rozwój. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważnym aspektem dla zwierząt, gdyż poprawia ich nastrój, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych hodowców. Czy warto uprawiać rolnictwo ekologiczne? Badania wykazały, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego są pozbawione związków szkodliwych dla organizmu, mają wysoki poziom witamin i związków mineralnych. Co ważne metody ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, gdyż gospodarstwa ekologiczne żyją wraz z naturalnym rytmem przyrody. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by wspierać tego typu gospodarstwa.