Farmy ekologiczne to specyficzna forma rolnictwa. Powstały razem z uformowaniem się pełnej definicji ekologii i rozpowszechniającej się wśród społeczeństwa osobowości ekologicznej, oraz z postępem technologicznym i postępującą nauką, które z całą pewnością wspomagają prowadzenie tego typu farm. Co to w gruncie rzeczy jest ekologiczne rolnictwo? Zacznijmy od wyjaśnienia inicjatywy, jaka mu przyświeca. Głównym powodem opracowania sposobów ekologicznych upraw i hodowli jest zachowanie zdrowia ziem, zwierząt hodowlanych i ludzi. Gospodarstwa prowadzone według tych reguł, opierają się na wrodzonych procesach, na biologicznej różnorodności i przystosowaniu się do warunków danego obszaru. Te metody to połączenie starodawnych metod uprawiania i hodowli wraz z innowacyjnymi sposobami i wiedzą. Ekologiczne rolnictwo opiera się na naturalnych, znanych od dawnych dziejów, technikach: płodozmian, nawożenie obornikiem, komposty i biologiczne usuwanie szkodników. Nie używa się nawozów i oprysków o wysokim stężeniu chemicznych związków. Nie mają w składzie stymulatorów wzrostu, nie mają sterydów, hormonów i organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Są one sporządzone z naturalnych składników, dzięki czemu opryskiwanie roślin jest bezpieczne, uprawy są nie są toksyczne i nie szkodzą ekosystemom. Redukują niemile widziane efekty, takie jak skażenie gleby czy zatrucie plonów. Hodowla zwierząt opiera się na mniej więcej tych samych zasadach. Obejmuje to przede wszystkich do ich karmy, które tak jak nawozy do upraw, są pozbawione sterydów, hormonów i stymulatorów. W ekologicznych gospodarstwach dba się o zdrowe żywienie zwierząt, nie naciskając na utuczanie. Mają zapewnione lepsze klatki i boksy, dzięki czemu nie żyją w ściśniętym stadzie, lecz mają miejsce na swobodne funkcjonowanie, co pozwala im się prawidłowo rozwijać. Aktywność fizyczna jest wbrew pozorom ważnym aspektem dla zwierząt, ponieważ poprawia ich nastrój, co jest efektem zamierzonym przez ekologicznych hodowców. Czy warto stosować rolnictwo ekologiczne? Badania dowiodły, że żywność wzięta z upraw ekologicznych, oraz mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierają toksycznych związków szkodliwych dla organizmu, mają znacznie więcej witamin i związków mineralnych. A do tego metody ekologiczne w żaden sposób nie zagrażają środowisku, gdyż farma ekologiczna żyje wraz z naturalnym rytmem natury. Warto zatem inwestować swój czas i pieniądze, by popierać tego typu gospodarstwa.